Wednesday, September 1, 2010

Teuchi Udon 手打ちうどん(讃岐うどん風)



cookingwithdog | July 08, 2010
Ingredients for Teuchi Udon
(serves 3~4)

300g Udonko - Wheat Flour w/ protein content 9.0~9.5% (10.6oz)
15g Salt (0.529oz)
130ml Water (4.40 fl oz)

50g Corn Starch or Potato Starch (1.76oz)
Mentsuyu - Noodle Soup

- Seasonings -
Spring Onions
Grated Ginger
Grated White Sesame Seeds

- Cooking Items -
Ziploc (27x27cm / 10x10 inch)
Pastry Board (46x53cm / 18x21 inch)
Rolling Pin (46cm Ø 3cm / 18 inch Ø 1.18 inch)

Note: It was 75°F (24°C) on the day of shooting and the fermentation time depends on the temperature. To get the rough idea for fermentation time, rest the dough in a plastic bag for 2 hours in spring and fall, 30 to 60 minutes in summer and over 3 or 4 hours in winter.

<材料> 3〜4人分うどん用
小麦粉:300g(タンパク質9.0~9.5の中力粉でも良い)
塩:15g
水:130ml

打ち粉(コーンスターチか片栗粉。うどん用小麦粉でも良い):50g位
(コーンスターチや片栗粉は麺と麺がくっつきにくい。作ってすぐ茹でる場合は小麦粉でも良い)

麺つゆ

薬味:適量
青ねぎ
おろし生姜
白すりごま

<使用したもの>
•Ziplocの様な食品用の厚手の袋:使用したのは27.3x26.8cm
•麺打ち台 46×53cm
•麺棒  直径3cm、46cm長さ

Category:
Howto & Style

Tags:
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